Ελιά χωρίς ρίζες και ποτάμι χωρίς νερό…

Ελιά χωρίς ρίζες και ποτάμι χωρίς νερό…

 Το Ποτάμι θα περάσει Σύριζα από την Ελιά και θα την παρασύρει στη λαοθάλασσα της ανατροπής, της αλλαγής, ενός άλλου κόσμου που είναι και απαραίτητος και εφικτός αν αγωνιστούμε γι αυτό.

του Δημήτρη Κλαράκη

Θυμάστε άραγε οι μεγαλύτεροι εκείνο το ωραίο τσιτάτο, που υπήρξε και τίτλος τηλεοπτικής εκπομπής, τη δεκαετία του 1980 στην πάλαι ποτέ ΕΡΤ «Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα»; Η πολιτική ζωή του τόπου εσχάτως κάνει μια γενναία στροφή στην αποκέντρωση, βγαίνει έξω από τα στενά όρια των τσιμεντουπόλεων και ανατρέχει στη φύση για να βρει έμπνευση και ερείσματα. Όταν ελλείπει η ουσία στην πολιτική, όταν απουσιάζει το ιδεολογικό στίγμα, όταν η αλήθεια δεν είναι και τόσο βολική αναζητούνται άλλου είδους πολιτικά υποκατάστατα, πολιτικά υποπροϊόντα για να πληρώσουν το κενό και να θολώσουν τα ταραχώδη ύδατα της τελευταίας μνημονιακής τριετίας.

Κάπως έτσι φαίνεται έδυσε οριστικά μετά από 40 ταραχώδη χρόνια ο ήλιος ο πράσινος και φυτεύτηκε στην καμένη ελληνική γη, από τα μνημόνια και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, μια ελιά δίπλα σε ένα ποτάμι. Μια εξαιρετική εικόνα της ελληνικής υπαίθρου υπό άλλες συνθήκες, μόνο που τώρα κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν πως αυτό είναι το αυριανό πολιτικό τοπίο της χώρας.. Δυστυχώς κανείς δεν είπε στους φιλόδοξους αυτούς ανθρώπους πως ένα «μουρέλο» για να γίνει ελιά θέλει δουλειά πολύ, κανείς δεν τους υπενθύμισε ότι το ποτάμι δεν γυρίζει πια πίσω.

Το ποτάμι δε γυρίζει πίσω, πρώτος το είπε ο Ηράκλειτος όταν έγραψε πριν κάτι χιλιάδες χρόνια ότι δεν μπορείς δυο φορές να διαβείς τον ίδιο ποταμό «δις εις τον αυτόν ποταμόν ουκ αν εμβαίη».  Κάποιοι όμως σήμερα επιχειρούν να ξαναπαίξουν το ίδιο έργο παριστάνοντας τους αυτόκλητους σωτήρες μας, προκειμένου να αποτρέψουν το ρεύμα της κοινωνίας προς μια αριστερή προοδευτική δημοκρατική λύση, φυτεύοντας κουφάρια σε καμένη γη για να παραπλανήσουν, χρησιμοποιώντας για πολλοστή φορά μια τηλεοπτική αυταπάτη, μια κατασκευασμένη εικόνα αναντίστοιχη με την πραγματικότητα.

Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που άμεσα και έμμεσα με τις πράξεις και παραλείψεις τους κατέστρεψαν τη χώρα, έφεραν τα μνημόνια, σιώπησαν επιδεικτικά στη μνημονιακή λαίλαπα, προπαγάνδισαν την κινδυνολογία και το φόβο, κατασπατάλησαν ένα σωρό δημόσια και ευρωπαϊκά κονδύλια, αποδόμησαν το κοινωνικό κράτος κοκ. Αλλάζουν σήμερα απλά όνομα, εμπορικό σήμα και αφίενται οι αμαρτίες αυτών, επαναβαπτίζονται ως σωτήρες της κοινωνίας από το ιερό των ΜΜΕ στο ποτάμι της λήθης και του life style, που λειτουργεί ως μια νέα κολυμπήθρα του Σιλωάμ.

Μετά την εκστρατεία τρόμου που εξαπέλυσαν με κάθε τρόπο στις διπλές εκλογές του 2012, ώστε να παγιδευτεί η κοινή γνώμη και να οδηγηθεί σε μια φοβική ψήφο, πλέον έχουν κατανοήσει ότι το ποτάμι της λαϊκής βούλησης δεν γυρίζει πίσω, δεν εκφοβίζεται, δεν αλλάζει πορεία. Επιστρατεύουν λοιπόν κάθε απόθεμα παραπλάνησης και χειραγώγησης της κοινής γνώμης: είτε με παλιά αποτυχημένα υλικά κατασκευάζουν κομματικούς σχηματισμούς με νέα διακριτικά και ονόματα μήπως και ξεχαστεί το κακό που έκαναν στον τόπο, είτε επιστρατεύουν την τηλεοπτική δημοκρατία δημιουργώντας τηλεκόμματα, σχήματα χωρίς ιδεολογία, δομή, λόγο και κυρίως χωρίς ούτε μια πράξη αντίστασης σε όσα συνέβησαν στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Ο λαός όμως πια ξέρει, έμαθε τόσο καιρό τα διάφορα επικοινωνιακά παίγνια που στήθηκαν σε βάρος του προκειμένου κάποιοι να διατηρήσουν τις καρέκλες τους. Ο κυρίαρχος λαός θα προβεί στις επερχόμενες εκλογές, σε μια ψήφο απόδειξη της λαϊκής κυριαρχίας στις εξελίξεις και όχι φόβου, συντήρησης, πισωγυρίσματος.

Η Ελιά αλήθεια ποιες και πόσες ρίζες έχει; Το σημιτικό εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, που διέκοψε κάθε δεσμό με την ιδρυτική διακήρυξη της Γ Σεπτεμβρίου, τον πρόεδρο Βαγγέλη και τους λιγοστούς σωματοφύλακες του μνημονίου, τους δήθεν ευρωπαϊστές που οδήγησαν μια ολόκληρη κοινωνία στην καταβαράθρωση της και την απώλεια κάθε έννοιας ευρωπαϊκού κεκτημένου σε κοινωνικά αγαθά και δικαιώματα? Αλήθεια πόσες συνιστώσες έχει το εγχείρημα Ευάγγελε, μια και ξέρω ότι στο πρόσφατο παρελθόν είχες μέγα θέμα με τις συνιστώσες. Είναι μια Ελιά χωρίς ρίζες και χωρίς καρπό, και ότι καρπό είχε τον κατέστρεψε ο μνημονιακός δάκος της συνενοχής στο διαρκές πολιτικό έγκλημα σε βάρος του λαού μας.

Το Ποτάμι άραγε από ποια πηγή αντλεί νερό και που εκβάλει; Εκεί στην Παιανία εξ  όσων γνωρίζω δεν υπάρχουν πηγές καθαρού και γάργαρου νερού. Τάχα μου άφθαρτα πρόσωπα κομιστές μιας φθαρμένης νοοτροπίας, μιας στάσης ζωής ικεσίας και στρογγυλέματος, μιας συμπόνιας για τους άλλους που περιορίζεται στα λόγια και στην ασφαλή απόσταση εικόνας πραγματικότητας, παρουσιαστή θέματος. Μόνο που δε μιλάμε για εκπομπή στο Μέγκα αλλά για πολιτικό φορέα που δεν μπορεί να ρετουσάρει τα κενά της ουσίας με καλό φωτισμό, λαμπερά πρόσωπα, μακιγιάζ και κοντινά πλάνα τάχα σκεπτομένων και προβληματισμένων σοφών της κοινωνικής, ακαδημαϊκής, επιχειρηματικής ζωής, της δημοσιογραφίας. Η Ελλάδα δεν αναζητά χαριτωμένους, ακίνδυνους ανθρώπους, φιλάνθρωπους, αναζητεί ρήξη με το παλιό, ανατροπή και πορεία σε ένα άλλο δρόμο δημοκρατίας, προόδου, κοινωνικής ευημερίας, προόδου με ανθρώπινο πρόσωπο, που θα υπηρετεί τις ανάγκες των πολλών και όχι τα συμφέροντα των λίγων.

Αλήθεια οι ηθικοί και φυσικοί συναυτουργοί στην διάλυση της Ελλάδας και στην προδοσία όλων των οραμάτων του δημοκρατικού προοδευτικού κόσμου για αλλαγή, ισονομία, δικαιοσύνη, εκείνοι που έκαναν κουρελόχαρτο το περίφημο κοινωνικό συμβόλαιο για να τυλίξουν τις φιλοδοξίες τους τι μπορούν να προσφέρουν στον τόπο πέρα από τη σιωπή και την απόσυρση τους .

Το Ποτάμι θα περάσει Σύριζα από την Ελιά και θα την παρασύρει στη λαοθάλασσα της ανατροπής, της αλλαγής, ενός άλλου κόσμου που είναι και απαραίτητος και εφικτός αν αγωνιστούμε γι αυτό. Το αύριο της κοινωνίας είναι στα χέρια όλων εμάς και κανείς δεν θα μας στερήσει αυτό το δικαίωμα με επικοινωνιακά κόλπα και κίβδηλα κατασκευάσματα.

Ο Δημήτρης Κλαράκης είναι δικηγόρος

πηγή: http://www.cretalive.gr/opinions/view/elia-chwris-rizes-kai-potami-chwris-nero/148511

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: