Offshore στο τσαντίρι

roma2310-300x199
Ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης νοίκιασε σε ιδιώτες χώρο, στον οποίο βρίσκεται καταυλισμός Ρομά, στην Αλικαρνασσό, για εμπορική εκμετάλλευση. Ο Συνήγορος του Πολίτη κάνει αυστηρές συστάσεις στη δημοτική αρχή για τη μετεγκατάστασή τους. Το θέμα παίρνει διαστάσεις λόγω της εμπλοκής υπεράκτιων εταιρειών.

Ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης νοίκιασε σε ιδιώτες χώρο, στον οποίο βρίσκεται καταυλισμός Ρομά, στην Αλικαρνασσό, για εμπορική εκμετάλλευση. Ο Συνήγορος του Πολίτη κάνει αυστηρές συστάσεις στη δημοτική αρχή για τη μετεγκατάστασή τους. Το θέμα παίρνει διαστάσεις λόγω της εμπλοκής υπεράκτιων εταιρειών


Του Μάριου Διονέλλη

Αναταράξεις συνεχίζει να προκαλεί στην κοινωνία του Ηρακλείου η υπόθεση της εκμίσθωσης του χώρου όπου βρίσκεται ο καταυλισμός των Ρομά σε μια ιδιωτική εταιρεία, η οποία επρόκειτο να αναλάβει και την ευθύνη μετεγκατάστασής τους σε άλλη περιοχή, ενώ τουλάχιστον «περίπλοκο» χαρακτηρίζεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς της συγκεκριμένης εταιρείας.

Πρόσφατα ο Συνήγορος του Πολίτη προέβη σε αυστηρές συστάσεις προς τον Δήμο Ηρακλείου τονίζοντας ότι η στεγαστική αποκατάσταση των Ρομά δεν μπορεί να αποτελεί αρμοδιότητα των ιδιωτών και τον κάλεσε να αναλάβει τις ευθύνες του ως προς την αξιοπρεπή διαβίωσή τους. Η παρέμβαση του Συνήγορου του Πολίτη «κόλλησε» στην υπογραφή της σύμβασης, αφού ο γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αρνήθηκε να εγκρίνει τη σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ηρακλείου.

Η αντίδραση των εμπόρων

Ωστόσο στην πορεία το θέμα πήρε διαστάσεις προκαλώντας την αντίδραση του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, καθώς έγινε γνωστό πως η εταιρεία ΒΗΤΑ ΠΡΩΤΗ, που εκμίσθωσε το ακίνητο, σχεδιάζει τη δημιουργία μεγάλου εμπορικού κέντρου. Επισήμως ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Σισαμάκης τονίζει πως δεν γνωρίζει για τι είδους χρήσεις θα χρησιμοποιηθεί το ακίνητο που εκμίσθωσε ο δήμος. Ωστόσο, όπως φαίνεται και από το πελατολόγιο της μητρικής εταιρείας ΒΗΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, περιλαμβάνονται μεγάλες επιχειρήσεις όπως τα ΙΚΕΑ, τα Leroy Merlin, o Κωτσόβολος και άλλες παρόμοιες, που έχουν εγκατασταθεί σε ακίνητα που η ίδια εκμεταλλεύεται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και αλλού. «Για προσπάθεια αφανισμού του λιανικού εμπορίου, με τραγικές συνέπειες στον εμπορικό κόσμο του Ηρακλείου και του Λασιθίου» κάνει λόγο στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Μανώλης Κουμαντάκης, ενώ προαναγγέλλει πως ο σύλλογος ξεκινά έρευνα και ζητά απαντήσεις για την εξακρίβωση των σκοπών της εταιρείας αλλά και για το ιδιοκτησιακό της καθεστώς, το οποίο παρουσιάζει πολλά «θολά» σημεία.

Η εταιρεία ΒΗΤΑ ΠΡΩΤΗ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ήταν η μόνη που έδωσε προσφορά στη δημοπρασία του Δήμου Ηρακλείου για το εν λόγω ακίνητο. Παρ” όλα αυτά η δημοπρασία κατακυρώθηκε σε αυτήν χωρίς να επαναληφθεί ο διαγωνισμός, καθώς η προσφορά της κάλυπτε τις αξιώσεις του δήμου, όπως εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο αντιδήμαρχος Β. Σισαμάκης.


Ιδιοκτησιακό καθεστώς

Ωστόσο από τη στιγμή που έγινε γνωστό το όνομα της εταιρείας ξεκίνησε και ο θόρυβος για περίεργο ιδιοκτησιακό καθεστώς και για συνεργασία του δήμου με τον κόσμο των εξωχώριων εταιρειών. Στη δημοπρασία για τη μίσθωση του ακινήτου η ΒΗΤΑ ΠΡΩΤΗ παρουσίασε ως αξιόχρεο εγγυητή τη μητρική της εταιρεία ΒΗΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Α.Ε., που εκπροσωπείται νόμιμα από τον Βασίλειο Μουχτάρη.

Το όνομα του κ. Μουχτάρη βρίσκεται στον κατάλογο των εμπλεκομένων με τουλάχιστον τρεις offshore εταιρείες, όπως προέκυψαν από την έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και από διαρροές εγγράφων από τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους (τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών έχουν δημοσιευθεί στην Ελλάδα από τον Απρίλιο του 2013 στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», δηλαδή τουλάχιστον 4 μήνες πριν από την απόφαση του Δήμου Ηρακλείου.)

Σε κάποιο από τα έγγραφα που διέρρευσαν από το αρχείο των offshore στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους ο κ. Μουχτάρης εμφανίζεται ως διευθυντής και μοναδικός μέτοχος της εταιρeίας PR Interinvestments, ενώ το όνομά του εμφανίζεται σε ακόμα δύο offshore, στην Easy Investments and Development ltd και στη ROM Food Invest.

Και οι τρεις αυτές εταιρείες έχουν τα γραφεία τους στην Αθήνα, στην οδό Πανεπιστημίου 16. Στην ίδια ακριβώς διεύθυνση, όπως φαίνεται και από την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ηρακλείου, εδρεύει και η ΒΗΤΑ ΠΡΩΤΗ, στην οποία εκμισθώθηκε το ακίνητο της Αλικαρνασσού. Οι τρεις πρώτες εταιρείες περιλαμβάνονται στον κατάλογο των καταγεγραμμένων offshore εταιρειών που δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα, όπως δημοσιεύτηκε από την ICIJ, και καμία εξ αυτών δεν φαίνεται εγγεγραμμένη στα ελληνικά φορολογικά μητρώα.

Οι απαντήσεις της εταιρείας

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από την παραπάνω έρευνα έθεσε η «Εφ.Συν.» στον εκπρόσωπο της εταιρείας ΒΗΤΑ ΠΡΩΤΗ, Αιμίλιο Αλεξιάδη, ο οποίος διαψεύδει τη δημόσια διατυπωμένη θέση του Δήμου Ηρακλείου ότι η μεταστέγαση του καταυλισμού θα γίνει σε συνεργασία με την ιδιωτική εταιρεία.

«Ο καταυλισμός καταλαμβάνει μόνο τα 20 στρέμματα από την έκταση που εμείς νοικιάσαμε και δεν αναλάβαμε καμία ευθύνη για τη μεταστέγασή του. Συμφωνούμε απολύτως με την παρέμβαση του Συνήγορου του Πολίτη ότι αυτή είναι αρμοδιότητα της πολιτείας και όχι δική μας. Αν δεν μεταστεγαστεί ο οικισμός, εμείς θα αξιοποιήσουμε την υπόλοιπη έκταση για την οποία κάναμε τη συμφωνία» αναφέρει ο κ. Αλεξιάδης.

Σχετικά με τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις στον συγκεκριμένο χώρο ο κ. Αλεξιάδης δηλώνει πως προορίζεται για μικρές εμπορικές χρήσεις και όχι για πολυκαταστήματα, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από της Χρήσεις Γενικής Κατοικίας. Τέλος, για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρείας ο κ. Αλεξιάδης απαντά πως έχει μέτοχο τον ίδιο και κάποιες εταιρείες στην Κύπρο, χωρίς όμως, όπως τονίζει, αυτό να σημαίνει πως πρόκειται για offshore.

http://www.efsyn.gr/?p=172762

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s