ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΖΩΗ Τα «δικαιώματα νερού» ΕΞΑΝΤΑΣ

Όλα τα νερά της Χιλής εκτός από τη θάλασσα, έχουν «κοπεί» σε μερίδια που ονομάζονται «δικαιώματα νερού». Τα «δικαιώματα νερού» είναι τίτλοι ιδιοκτησίας ισόβιοι, ξέχωροι από τη γη και έχουν εμπορική…
Τα τελευταία χρόνια, και ειδικότερα μετά το ξέσπασμα της κρίσης, μπαίνει όλο και πιο πιεστικά η απαίτηση του ανοίγματος της αγοράς στον τομέα της ύδρευσης. Το βασικό επιχείρημα των υποστηρικτών του ανοίγματος της αγοράς ύδρευσης είναι η «αυτόματη», μέσω του μηχανισμού των τιμών, εκμετάλλευση ενός «είδους εν ανεπαρκεία». Το πρώτο πείραμα αγοραιοποίησης του τομέα της ύδρευσης υλοποιείται μετά από παρότρυνση του Φρίντμαν της σχολής του Σικάγου, βασικού διαμορφωτή του δόγματος του νεοφιλελευθερισμού, δηλαδή του δόγματος της απελευθέρωσης της αγοράς σε όλους τους τομείς κάλυψης των ανθρώπινων αναγκών.

Στην απελευθερωμένη αγορά νερού της Χιλής το ποιος έχει δικαίωμα να αντλεί νερό, πώς το αντλεί και για ποιον το αντλεί εξαρτάται από τους ιδιοκτήτες μετοχών νερού οι οποίοι το εμπορεύονται στη χρηματαγορά υδάτων προσπαθώντας να εξασφαλίσουν το μέγιστο δυνατό κέρδος. Η αγοραπωλησία μεριδίων, ή αλλιώς ισόβιων τίτλων ιδιοκτησίας νερού, δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες τους να τα νοικιάσουν, να τα πουλήσουν ή να τα δωρίσουν. Κανείς δεν μπορεί να πιεί ή να χρησιμοποιήσει νερό αν δεν έχει πρώτα αγοράσει μετοχές νερού από τους ιδιοκτήτες των μεριδίων. Οι συνέπειες του ανοίγματος της αγοράς υδάτων στη Χιλή ήταν η σταδιακή συσσώρευση όλων των υδάτινων μεριδίων, δηλαδή ουσιαστικά όλων των υδάτινων πόρων στις μεγάλες βιομηχανίες εξόρυξης μεταλλευμάτων, ο αποκλεισμός πολλών κοινοτήτων από την πρόσβαση στους υδάτινους πόρους ακόμα και αν βρίσκονταν στην περιοχή τους, η εγκατάλειψη πολλών αγροτικο-κτηνοτροφικών κοινοτήτων λόγο λειψυδρίας και η γιγαντιώδης αύξηση των οικιακών τιμολογίων νερού. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν μπορεί ένα αγαθό πρώτης ανάγκης και ανεπαρκής πόρος να γίνει ένα αγαθό όμηρος των διακυμάνσεων της αγοράς.

Ένα ντοκιμαντέρ του Εξάντα για την ιδιωτικοποίηση του νερού στην Λατινική Αμερική:

Τον τελευταίο καιρό στην Ευρώπη το ζήτημα των υδάτινων πόρων είναι το πεδίο μιας ολοένα αυξανόμενης αντιπαράθεσης μεταξύ των συλλογικοτήτων των πολιτών που αντιστέκονται στην προσπάθεια αγοραιοποίησης της διαχείρησης των υδάτινων πόρων. Μεγάλες εταιρείες όπως η Νεστλέ, έχουν εκφράσει ανοιχτά την τακτική άσκησης πολιτικής πίεσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για το άνοιγμα της αγοράς στον τομέα της ύδρευσης. Ήδη από τον προηγούμενο χρόνο, προωθείται μια οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης σε όλη την Ευρώπη. Όμως, οι αποτυχημένες προσπάθειες ιδιωτικοποίησης του νερού τα προηγούμενα χρόνια σε Βερολίνο, Μιλάνο και Παρίσι, όπου η κακοδιαχείρηση των ιδιωτών και η αντίσταση των πολιτών οδήγησε τις κυβερνήσεις σε επαναδημοτικοποίση των υπηρεσιών παροχής νερού, φοβίζει τους θιασώτες του ανοίγματος της αγοράς αυτού. Ο τρόπος που επιχειρείται να παρακαμθεί η αντίσταση των πολιτών είναι μέσω 1ον της νομικής αυτονόμησης των δημόσιων οργανισμών υδάτων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα 2ον της απαξίωσης τους και 3ον την σταδιακή υπερχρέωση τους στις ιδιωτικές τράπεζες. Αυτό επιτυγχάνεται είτε έμμεσα, μέσω της πρόσφατα προωθούμενης οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου δε γίνεται ξεκάθαρος λόγος για ιδιωτικοποίηση των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης αλλά εισάγονται νέες μορφές συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (πλέον θα μπορούν να υπάρχουν και ιδιώτες μεσάζοντες πάροχοι νερού), είτε άμεσα στις χώρες όπου υπάρχει μνημόνιο, Πορτογαλία και Ελλάδα, με ρητή απαίτηση για ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών παροχής νερού όπως ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ευρώπη:

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s