Ο Standard & Poor’s υποβάθμισε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο Standard & Poor’s υποβάθμισε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση

Σε μία από τις πιο εντυπωσιακές  υποβαθμίσεις του  προχώρησε ο αμερικανικός οίκος Standard & Poor’s , που υποβάθμισε της πιστοληπτική ικανότητα όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από ΑΑΑ σε ΑΑ+ λόγω των διαφωνιών για τον προϋπολογισμό μεταξύ των κρατών μελών. Η αξιολόγηση είναι με σταθερή προοπτική πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα αναθεωρηθεί τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα.

Ο Οίκος αναφέρει σε ανακοίνωσή του : «κατά την άποψή μας, το αξιόχρεο της Ένωσης, που τώρα έχει 28 μέλη, έχει υποχωρήσει. Θεωρούμε ότι οι συνομιλίες για την οικονομική πολιτική έχουν γίνει πιο οξείες, σηματοδοτώντας αυτό που εμείς κρίνουμε ως αύξηση των κινδύνων στήριξης της ΕΕ από ορισμένα κράτη μέλη».

Σύμφωνα εξάλλου με τους Financial Times, ο οίκος είχε θέσει σε αρνητική προοπτική την αξιολόγηση όλη της ΕΕ από τον Ιανουάριο του 2012 και από τότε είχε υποβαθμίσει τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Μάλτα, τη Σλοβενία, την Κύπρο και την Ολλανδία.  Η υποβάθμιση του αξιόχρεου, δυσχεραίνει τον δανεισμό από τις αγορές.

Η ΕΕ δανείζεται χρήματα για να τα δανείσει με τη σειρά της στα κράτη μέλη. Το 80% του συνολικού δανεισμού κατέχουν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

πηγή: http://www.ekriti.gr/article/1558/o-standard-poors-ypovathmise-oli-tin-eyropaiki-enosi

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s