ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ

Imageτης Ιωάννας Κριθινίδη

Πόσα χρόνια ζούμε την κρίση ? Δύο, τρία, τέσσερα ? Η μήπως μια ζωή ολάκερη? Εγω θα απαντούσα με σιγουριά το τελευταίο.

Είμαι πια σίγουρη πως αυτή η τελευταία κρίση δεν είναι παρά η κορύφωση μιας κατάστασης  που προυπήρχε και που κάναμε πως δεν τη βλέπαμε. Κι όταν τη βλέπαμε λέγαμε «δεν βαριέσαι έτσι είναι ο έλληνας». Και συνεχίζαμε να ζούμε  σ΄αυτήν.  Ολοι μας, άλλοι λίγο άλλοι πολύ συμμετείχαμε σ΄αυτό. Αλλοι δια της φανταχτερής παρουσίας τους στο δημόσιο βίο τον οποίο χειρίστηκαν για ίδιον όφελος,  άλλοι, οι περισσότεροι δια της ανοχής τους και της απουσίας τους απ΄ ό,τι συνέβαινε. Δυστυχώς η  ελληνική παροιμία « εγω θα βγάλω το φίδι από την τρύπα ? » είναι τόσο ριζωμένη μέσα μας που λειτουργεί σαν δεύτερη φύση μας.

    Όμως έχουν γραφτεί τόσα πολλά για όλα αυτά. Αναλύσεις και προσεγγίσεις σωρός. Όπως και να χει τώρα φτάσαμε εδώ, στο σημείο μηδέν. Τώρα είμαστε  αναγκασμένοι να αναθεωρήσουμε όλη την πορεία και να πάρουμε αποφάσεις. Να κρίνουμε και να κριθούμε με ένα κριτήριο : Eπιλέγουμε πορεία προς τα μπρός ή προς την γενικευμένη καταστροφή?

     Όλα αυτά τα χρόνια συνηθίσαμε να εκλέγουμε κυβερνήσεις βάσει υποσχέσεων που  ξεχνιόντουσαν την επόμενη μέρα των εκλογών. Ολοι θυμόμαστε τα θρυλικά «ΘΑ» του Πασοκ του Ανδρέα που είχαν γίνει το χιουμοράκι της εποχής, ακολούθησαν και όλοι οι υπόλοιποι κυβερνώντες στον ίδιο το ρυθμό, ο Καραμανλής θα επανίδρυε το κράτος τελικά επανίδρυσε μια νέα εποχή ρεμούλας και διαφθοράς, ο ΓΑΠ είπε «λεφτά υπάρχουν» και ότι θα μας κάνει Δανία του Νότου και την ίδια στιγμή μας ξεπουλούσε κανονίζοντας με ΔΝΤ να συμμορφωθούμε επιτηρούμενοι επειδή ήμασταν διεφθαρμένοι μέχρι το κόκκαλο! Μετά ήρθαν τα Ζάππεια του Σαμαρά, 1, 2, 3 ούτε που θυμάμαι πόσα Ζάππεια. Κανείς δεν τα θυμάται πια, το μόνο που θυμόμαστε είναι τα διαπιστευτήρια τη βραδιά των αποτελεσμάτων στην αγαπητή Αγκέλα αδιαμφισβήτητη νικήτρια των εκλογών στη Ελλάδα!

    Ετσι λίγο λίγο οι πολιτικοί απαξιώθηκαν στην Ελλάδα. Πλέον πολιτικός στη συνείδηση του απλού κόσμου σημαίνει λαμόγιο, σημαίνει βολεμένος, σημαίνει επαγγελματίας ψεύτης ακόμα και ανίκανος διαχειριστής της εξουσίας δηλ. του μαγαζιού του. Γιατί η εξουσία αντιμετωπίζεται ως η επιχείρηση των πολιτικών. Σοβαροί άνθρωποι σταμάτησαν χρόνια πριν να ασχολούνται με την πολιτική αφού οι καρέκλες της εξουσίας ήταν πιασμένες και με ουρά αναμονής από τα τροφοδοτούμενα από τα 2 μέχρι πρότινος μεγάλα κόμματα εξουσίας κομματικά και λοιπά στελέχη τους. Για να αναδειχτείς στην ουρά αναμονής του κομματικού στρατού έπρεπε να έχεις ισχυρά φόντα! Να ανήκεις σε ομάδες εξουσίας, εργολάβων, καναλαρχών, επιχειρηματιών άρα να έχεις στήριξη των ισχυρών. Για να εκλεγείς βουλευτής έπρεπε εκτός των άλλων να διαθέτεις και λεφτά. Για να κάνεις προεκλογική καμπάνια με υποσχέσεις-που κοστίζουν ακριβά- να τρέχεις πάνω κάτω από  την Πέρα στην Δώθε Παναγιά, να κερνάς, να αγοράζεις ψήφους, να είσαι κινούμενος τζιτζιφιόγκος από κανάλι σε κανάλι και από γάμο σε βάφτιση και σε κηδεία. Οι όποιες εξαιρέσεις για να μην θεωρηθώ απόλυτη  επιβεβαιώνουν απλά τον κανόνα.

     Κάπως έτσι στήθηκε το σκηνικό της μεταπολίτευσης. Οι πάλαι ποτέ κοτζαμπάσηδες σε νέα όψη, καμουφλαρισμένοι με δημοκρατικό προφίλ, καλυμμένοι πλήρως επικοινωνιακά από ένα δίκτυο τροφοδοτούμενης και καθοδηγούμενης ενημέρωσης. Από την «αλλαγή» που εμπνεύστηκε κάποτε ο λαός και που χάθηκε στο δρόμο, στην επιτήρηση, τα μνημόνια και τη φτωχοποίηση. Πολιτικές και πρακτικές του ποδιού, προχειρότητα, ανικανότητα, φαυλότητα, δημόσια διοίκηση που δεν εξυπηρετεί κανέναν ούτε τους ίδιους που την έστησαν, γραφειοκρατία αυξανόμενη για να μπαλώνονται όπως όπως τα κενά, απαξίωση και απονέκρωση δομών, συλλογικοτήτων πρωτοβουλιών και ανθρώπων.

     Και τώρα τι? Από πού ν΄αρχίσει κανείς? «Ηρθε η ώρα της Ανατροπής» φωνάζει η αντιπολίτευση. Της αποκατάστασης της αλήθειας, μια νέας αρχής. Αυτή η ώρα είναι κοντά. ΝΑΙ ήρθε! Κι εδώ είναι  το δύσκολο. Το στοίχημα.  Για την ίδια την αντιπολίτευση που γρήγορα έγινε μεγάλος πόλος έλξης για πολλούς, έδωσε βήμα σε υγιή τμήματα της κοινωνίας που ήταν παραγκωνισμένα, άνοιξε ένα δρόμο, έδωσε ελπίδα, αλλά και για όλη την κοινωνία.  Να κάνουμε την υπέρβαση. Να δώσουμε πάλι αξία στην πολιτική και να εκφραστούμε μέσα από αυτήν. Η τεχνοκρατική γνώση να αρχίσει να εξυπηρετεί την κοινωνία δια μέσου της πολιτικής και των θεσμών και όχι το οικονομικό κατεστημένο και τη διαπλοκή. Δεν είναι απλό αυτό. Απαιτεί πολύ κόπο και αγώνες. Πρώτα να γίνουν πράγματα που θα κάνουν τον κόσμο ν΄αρχίσει να ελπίζει και στη συνέχεια να δοθεί βήμα έκφρασης σε ομάδες και συλλογικότητες  χωρίς περιορισμούς και στεγανά. Ώστε να μην νιώσει αποκλεισμένος κανείς. Τις λύσεις πρέπει να τις βρούμε όλοι μαζί. Ο ατομικισμός να δώσει τη θέση του στην αλληλεγγύη και την ομαδική δουλειά. Οι πολιτικοί να απολογούνται στους πολίτες και όχι να εκβιάζουν τους πολίτες. Να ζητούν συγνώμη όταν κάνουν λάθος και να παραιτούνται από τη θέση τους όταν απαιτείται. Να σέβονται το λαό που τους επέλεξε. Να απομονωθεί η λογική του πελάτη.  Κανείς δεν είναι πελάτης κανενός και κυρίως κανείς δεν είναι αφέντης κανενός. Αν αποκατασταθεί αυτή η ισορροπία και η στοιχειώδης εμπιστοσύνη  τότε θα έχουμε κάνει ένα βήμα προς την έξοδο. Διότι θα έχουμε σταματήσει την χυδαιότητα και θα μπορούν με σκληρή δουλειά να  μπούν οι βάσεις και αυτή τη φορά θα είναι σε στέρεο έδαφος. Μόνο έτσι θα αποκτήσει ξανά αξία η πολιτική και οι νέοι θα ξανασχοληθούν μ΄αυτήν. Γιατί θα μπορούν  να εκφραστούν μέσω αυτής χωρίς να αισθάνονται ότι κάποιος-κάποιοι  τους φράζουν το δρόμο. Διότι ο δρόμος θα έχει ανοίξει και δεν θα έχουν λόγο να μην τον διαβούν. Και στο δρόμο αυτό δεν θα αφήσουμε χώρο για γυρισμό.

Είδωμεν..

  ΥΓ Μετράω ήδη αυτούς που θα με πουν ρομαντική. Εύχομαι να είναι λίγοι. 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s