Σχέδιο της Κομισιόν για την φοροδιαφυγή των πολυεθνικών

11111
Ο ευρωπαίος Επίτροπος Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης της Ε.Ε. Αλγκίρντας Σέμετα παρουσίασε χθες στις Βρυξέλλες σχέδιο δράσης της Κομισιόν που θέτει εμπόδια στην τακτική αποφυγής καταβολής φόρων των πολυεθνικών. Σύμφωνα με την Κομισιόν διεθνείς επιχειρήσεις κινούνται βάσει συγκεκριμένου σχεδίου, που τους επιτρέπει να κερδίζουν τα περισσότερα στις χώρες όπου φορολογούνται λιγότερο. Σημειώθηκε, βέβαια, πως πολλές χώρες της Ε.Ε. φοβούνται την επιβολή βαριάς φορολογίας στις πολυεθνικές υπό τον φόβο της αποχώρησής τους και της αύξησης της ανεργίας.
«Σύμφωνα με υπολογισμούς, ευρωπαϊκές χώρες καταγράφουν κάθε χρόνο απώλειες έως και ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ από τον λεγόμενο “επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό”», λέει η Γιοχάνα Χέι, διευθύντρια του Ινστιτούτου Φορολογικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας στην Γερμανία. «Φορολογικοί παράδεισοι δεν υπάρχουν μόνο στην Καραϊβική. Διότι ακόμα και οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. βρίσκονται σε ανταγωνισμό μεταξύ τους. Από το 2007 αρκετές ευρωπαϊκές χώρες μείωσαν τη φορολογία επιχειρήσεων. Ανάμεσά τους βρίσκονται η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Σουηδία», προσθέτει η ίδια.

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προβλέπει μεταξύ άλλων ότι μητρική και θυγατρική εταιρεία θα υπάγονται σε ένα και μόνο φορολογικό σύστημα ακόμα κι αν έχουν την έδρα τους σε διαφορετικές χώρες: «Οι πολυεθνικές έχουν στη διάθεσή τους όλα τα πλεονεκτήματα της ενιαίας αγοράς. Ως αντάλλαγμα θα πρέπει από την πλευρά τους να συμβάλλουν στα δημόσια ταμεία. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε πια εταιρίες με μεγάλα κέρδη που δεν συνεισφέρουν στον κρατικό κορβανά», εξήγησε ο Αλγκίρντας Σέμετα.

Σε ερώτηση αν τα σχέδια της Κομισιόν έχουν αποδέκτες πολυεθνικές όπως την Apple, την Google και την Amazon, ο ευρωπαίος επίτροπος κατέστησε σαφές ότι: «Τα σχέδιά μας δεν έχουν συγκεκριμένους αποδέκτες. Πρόβλημα δεν υπάρχει μόνο με τις μεγάλες διεθνείς εταιρείες. Υπάρχουν πολλές πολυεθνικές που εκμεταλλεύονται τις φορολογικές διατάξεις που ισχύουν σε κάθε χώρα για να αποφύγουν την καταβολή φόρων».

Σχέδιο της Κομισιόν για την φοροδιαφυγή των πολυεθνικών

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s