Οι Τράπεζες θα αποφασίζουν για τους πλειστηριασμούς ακινήτων

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά 100 χιλιάδες σπίτια θα βγουν στο σφυρί

ςςς

Του Βασίλη Γεώργα

Στο… έλεος των τραπεζών παραδίδει η κυβέρνηση την πρώτη κατοικία και τα ακίνητα των πολιτών που έχουν πάψει να αποπληρώνουν τα δάνειά τους τους.

Οι πλειστηριασμοί όχι μόνο απελευθερώνονται πλήρως και χωρίς κανένα ουσιαστικό πλαίσιο προστασίας από την 1η Ιανουαρίου 2014, αλλά η συμφωνία, στην οποία καταλήγει η κυβέρνηση με την τρόικα και τις τράπεζες (σήμερα το μεσημέρι αναμένεται νέα συνάντηση Χατζηδάκη-τρόικας), προβλέπει πως ο εκπλειστηριασμός ή όχι ενός ακινήτου -ακόμη και αν αυτό αποτελεί μοναδική κατοικία του δανειολήπτη- θα επαφίεται αποκλειστικά στο αν η τράπεζα θα τηρεί τον «κώδικα καλών πρακτικών» που θα θεσπίσει η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών. Ο κώδικας αυτός ενδεχομένως να επικυρωθεί και από την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά δεν θα μετουσιωθεί σε νομοθετική ρύθμιση.

Συμπληρωματικά στον «κώδικα καλών πρακτικών» θα λειτουργήσει πιθανόν και ο «θεσμός του διαμεσολαβητή», της ενεργοποίησης δηλαδή περίπου 400 δικηγόρων που θα μεσολαβούν ανάμεσα στην τράπεζα και τον δανειολήπτη ώστε να περιοριστούν οι προσφυγές στα δικαστήρια, όπου συνήθως οι τράπεζες βγαίνουν «χαμένες». Κλειδί θα είναι η δύναμη της επιρροής του διαμεσολαβητή και ειδικότερα εάν αυτός θα αποκτήσει τη μορφή της διαιτησίας, ώστε οι αποφάσεις του να είναι δεσμευτικές.

Πρακτικά η κατάργηση της απαγόρευσης πλειστηριασμών πάσης φύσεως ακινήτων, τόσο για οφειλές μέχρι 200.000 ευρώ που ίσχυε από το 2009 όσο και της κύριας κατοικίας εφόσον η αντικειμενική αξία της αντιστοιχεί στο αφορολόγητο όριο προσαυξημένο κατά 50% (300.000 ευρώ), σημαίνει ότι από την Πρωτοχρονιά τουλάχιστον 100.000 ακίνητα θα μπορούν να βγουν στο σφυρί.

Μόνη λύση για τους ανθρώπους αυτούς θα είναι να αποδεχτούν τις ρυθμίσεις των δανείων τους (επιμήκυνση, μείωση δόσης κ.ά.) εφόσον έχουν τη δυνατότητα ή εναλλακτικά να προσφύγουν στον νόμο Κατσέλη με την προσδοκία ότι θα πετύχουν καλύτερη ρύθμιση.

Στον «κώδικα καλών πρακτικών» θα περιλαμβάνονται δύο ορισμοί–«εργαλεία», στα οποία θα βασίζεται η απόφαση της τράπεζας να διευκολύνει τον δανειολήπτη ή να προχωρήσει τελικά σε πλειστηριασμό.

Το πρώτο είναι οι «αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης», ένα εισοδηματικό όριο δηλαδή που πιθανόν θα είναι λίγο μεγαλύτερο από το «κατώφλι» της φτώχειας (6.591 ευρώ ανά άτομο και 13.842 ευρώ για τετραμελή οικογένεια) και το δεύτερο θα είναι αυτό του «συνεργάσιμου δανειολήπτη», μιας «ταυτότητας» δηλαδή του οφειλέτη που θα λέει αν είναι πρόθυμος να ανταποκριθεί σε ρύθμιση, αν εμφανίζει εγκαίρως τις μεταβολές της οικονομικής του κατάστασης κ.ά.

Υπό το πρίσμα αυτό μοναδική διέξοδος προστασίας της κύριας και μοναδικής κατοικίας για όσους δανειολήπτες αποδεδειγμένα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους θα αποτελεί ο νόμος Κατσέλη (ν.3869/2010), μέσω του οποίου δίνεται η δυνατότητα με δικαστική απόφαση να μην εκπλειστηριάζεται η πρώτη κατοικία εφόσον ο οφειλέτης συμφωνεί να αποπληρώσει σε 35 χρόνια το 80% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Η προστασία της πρώτης κατοικίας ξεκινά να ισχύει από τη στιγμή υποβολής της αίτησης και μέχρι να εκδικαστεί έπειτα από χρόνια στο Ειρηνοδικείο.

http://www.efsyn.gr/?p=150914

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s