η θεωρία της ήσσονος ζημίας…

IMG_3424[1]

Μέσα στα τρία χρόνια εφαρμογής των μνημονίων οι κυβερνήσεις του συνταγματικού τόξου, όπως αρέσκονται να αυτοαποκαλούνται οι θιασώτες της τάξης και ηθικής στο μεγάλο χωριό που αποκαλείται Ελλάδα, έχουν μετέλθει πολλών μεθόδων προκειμένου να επιβάλλουν τα αναρίθμητα δυσβάστακτα μέτρα με τις κατά το δυνατόν ελάχιστες κοινωνικές αντιστάσεις, αντιδράσεις για να κρατηθούν οι ίδιοι στην εξουσία όσο περισσότερο χρόνο μπορέσουν. Η συστηματική συστημική προπαγάνδα μέσω των ΜΜΕ, η παραπληροφόρηση, η παραποίηση της πραγματικότητας, ο κοινωνικός αυτοματισμός, ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης κλπ είναι μερικές μόνο από τις τακτικές που εφαρμόστηκαν, με αρκετή επιτυχία ομολογουμένως, χάρη στην αγαστή συνεργασία των μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών της Αθήνας.

Επειδή όμως κάθε καλή προπαγάνδα θέλει και ένα ψευδο- θεωρητικό – ιδεολογικό ένδυμα, η σωτηρία της χώρας ως τέτοιο δεν αρκούσε, αφενός γιατί πολύ γρήγορα αναφάνηκε πως η πορεία ήταν προς το γκρεμό και όχι προς την διάσωση και αφετέρου γιατί δεν διήγειρε επαρκώς το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, του φόβου στο μέσο πολίτη ώστε να τον συντηριτικοποιήσει και να τον κάνει να απέχει από δράσεις ανατροπής και αμφισβήτησης.

Επελέγη λοιπόν να επενδύσουν στο φόβο, με θεωρητικό υπόστρωμα, ανασύροντας φοβίες και κοινωνικά αντανακλαστικά ξεχασμένα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Κάπως έτσι γεννήθηκε και προβλήθηκε η περίφημη θεωρία των δύο άκρων. Πίσω όμως από αυτή την επικίνδυνη, ανεγκέφαλη και πλήρως έωλη θεωρητική κατασκευή κρύβεται ο πραγματικός άξονας της όλης προπαγάνδας: είναι η θεωρία της ήσσονος (μικρότερης) ζημίας.

Εν ολίγοις δεν μας λένε πια οι κυβερνώντες είμαστε οι καλύτεροι γι αυτό εμπιστευτείτε μας, μας λένε ότι οι άλλοι είναι απλά χειρότεροι από μας ,πιο επικίνδυνοι από εμάς, αν έρθουν κάποιοι άλλοι στη θέση μας θα πάθετε μεγαλύτερη ζημιά.

Έτσι στο μυαλό του μέσου ανθρώπου εντυπώνεται ανεξίτηλα ένα δεδομένο: η ζημιά, καταστροφή είναι σίγουρη, μη αναστρέψιμη και το μόνο που ελέγχεται πλέον είναι η έκταση της. Δεν υπάρχει δηλαδή εναλλακτικό σχέδιο, οδός διαφυγής παρά μόνο το μνημονιακό μονοπάτι, του οποίου η πιστή εφαρμογή προκαλεί τη μικρότερη ζημιά από κάθε άλλη διαδρομή. Ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε την καταστροφή είναι να καταστραφούμε ως άνθρωποι, ως κοινωνία αλλά να διασωθεί γενικά  το κράτος.

Κάπως έτσι η κοινωνία απέκτησε ένα ιδιότυπο σύνδρομο της Στοκχόλμης. Προσδέθηκε στο άρμα των καταστροφέων της νιώθοντας ασφάλεια από τα χειρότερα που όλως αόριστα και αναπόδειχτα μπορεί να έρχονταν.

Επί της ουσίας δεν ισχυρίζονται στον κόσμο οι κυβερνώντες ότι πάνε να σώσουν τη χώρα, αλλά ότι θα προκληθεί η μικρότερη ζημιά σε σχέση με κάποια άλλη προοπτική διακυβέρνησης του τόπου. Αν πχ έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία οι αιμοδιψείς κομμουνιστές θα μας πάρουν τα σπίτια, θα δημεύσουν τις καταθέσεις, θα βγούμε από το ευρώ. Με τέτοια τεχνάσματα κερδήθηκαν οι εκλογές του 2012, και ήδη διαπράττουν οι ίδιοι όλα τα ανωτέρω ανδραγαθήματα σε βάρος μας, και με αυτή την τακτική κρατούνται ακόμα στην εξουσία.

Σε μια χώρα κόλαση για τους ανθρώπους της, οι συγκυβερνώντες ξέρουν πολύ καλά ότι επικοινωνιακές ανοησίες για σενάρια επιτυχίας είναι φούσκες με βραχύβια ζωή, οπότε χρειάζονται ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας για να μην καταρρεύσουν. Το δίχτυ αποκαλείται «φόβος για τα χειρότερα». Η έκφραση του λαού μας και μη χειρότερα είναι ο πυρήνας της πολιτικής και επικοινωνιακής διαχείρισης από τους επιτελείς του Μαξίμου.

Πόσο ακόμα θα μας κοροϊδεύουν απειλώντας μας με τα χειρότερα που οι ίδιοι μέρα με τη μέρα πραγματώνουν? Πότε θα βγούμε από τον μικρόκοσμο των ατομικών  μας προβλημάτων για να δούμε την πραγματικότητα συνολικά?

Είμαστε μια κοινωνία που φοβάται το φόβο. Φοβάται να ελπίζει.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s