Εφάπαξ φορολόγηση 10% των καταθέσεων στην Ευρωζώνη το νέο σενάριο του ΔΝΤ για το χρέος

eurozoni

Εντείνεται η ανησυχία στους καταθέτες της Ευρωζώνης, καθώς διευρύνεται η συζήτηση στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς για το ενδεχόμενο εφ´άπαξ φορολόγησης των καταθέσεων κατά 10%.

Τη συζήτηση άνοιξε το ΔΝΤ, στην πρόσφατη έκθεσή του, που κατέληγε στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να φορολογηθούν όλες οι ιδιωτικές καταθέσεις στις χώρες της ευρωζώνης (και της Ελλάδας) προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το χρέος τους.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, το δημόσιο χρέος έχει φτάσει σε τέτοια ύψη που θα πρέπει να αναζητηθούν ριζικές λύσεις. Το Ταμείο προτείνει την εφάπαξ επιβολή φόρου στις καταθέσεις ,πρόταση που, σύμφωνα με πολλούς οικονομολόγους, εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους.

Κατά το ΔΝΤ, τα πολύ υψηλά επίπεδα χρέους των μελών της Ευρωζώνης είναι χωρίς προηγούμενο και έχουν παρατηρηθεί μόνο σε μεταπολεμικές περιόδους και γί αυτό οι συντάκτες της έκθεσης αναρωτιούνται μήπως η λύση είναι η λήψη έκτακτων μέτρων [one shot ] με την δέσμευση της εφάπαξ επιβολής τους.

Το ΔΝΤ παραπέμπει επί του θέματος στη μελέτη του καθηγητή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας Barry Eichengreen ο οποίος εξέτασε και παρουσίασε τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας εφάπαξ λύσης ,της φορολόγησης του κεφαλαίου. Ο καθητητής, ανέφερε ότι η μόνη άλλη εναλλακτική λύση είναι ο πληθωρισμός, που θα επέτρεπε μια ταχεία αποσυμπίεση του δημόσιου χρέους,όπως στην περίπτωση της Ευρώπης και των ΗΠΑ από το 1945 ως το 1975.

Ο Eichengreen θεωρεί την εφάπαξ φορολόγηση του κεφαλαίου ως το υποκατάστατο του προγράμματος της αναδιάρθρωσης του χρέους που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί τώρα ένα χαρακτηριστικό πραγματικό παράδειγμα στην Ευρώπη. Αλλά φυσικά δεν παραβλέπει και τα τεράστια προβλήματα όσο και τις επιπτώσεις από την επιβολή ενός τέτοιου φόρου στην ιδιωτική αποταμίευση. Η φορολογία του κεφαλαίου, λέει, θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία των κρατών, που εφόσον την εφαρμόσουν, θα πρέπει να εγγυηθούν ότι το μέτρο αυτό θα επιβληθεί μόνο μια φορά,συνυπολογίζοντας και τις δυσκολίες εφαρμογής αυτού του μέτρου, ώστε να εμποδισθεί η φυγή των κεφαλαίων προς το εξωτερικό.

Το ίδιο το ΔΝΤ καταλήγει στο συμπέρασμα πως αν θέλουμε να επιστρέψουμε στα επίπεδα του χρέους του 2007 (σε σχέση με το ΑΕΠ) αυτό θα απαιτούσε την επιβολή φόρου της τάξης του 10% σε όλες τις καταθέσεις των νοικοκυριών. Ωστόσο επισημαίνει ότι αυτές οι αιτιάσεις είναι “απλές προτάσεις θεωρητικου χαρακτήρα”.

Παρ´όλα αυτά και επειδή και στην Ευρωζώνη άνοιξε η “θεωρητικη συζήτηση” πάνω στις “σκέψεις” του ΔΝΤ για τη φορολόγηση των καταθέσεων, εντάθηκε και η ανησυχία των καταθετων.

πηγή: http://7imeres.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s